Doel

Het UMC St Radboud heeft een aparte stichting, Stiwu (Stichting ter bevordering van het Wetenschappelijk Urologisch onderzoek) genaamd. Deze Stichting doet onderzoek naar prostaat-, blaas- en teelbalkanker. Veel van deze onderzoeken worden gefinancierd door KWF.

Het gesponsorde bedrag gaan we gebruiken voor een project, waarbij we proberen de diagnose van prostaatkanker te verbeteren door het zoeken naar markers. Dit zijn merkstoffen in bijvoorbeeld bloed of urine, waarmee we de diagnose sneller of beter kunnen stellen. Voor dit project zal een speciaal projectnummer worden gemaakt, zodat we de resultaten van de donatie zo meetbaar mogelijk kunnen maken.


Prof. Dr. J.A. Witjes
Uroloog
UMC St Radboud


Prostaatkanker

Waarom is onderzoek naar prostaatkanker nodig?
Onze fysieke prestatie combineren wij met het inzamelen van geld voor het onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Radboud naar prostaatkanker. Dit onderzoek is kostbaar en dringend nodig. In Nederland leven momenteel ongeveer 85.000 mannen met de diagnose prostaatkanker. Per jaar komen er bijna 12.000 nieuwe prostaatkankerpatiënten bij, wat neerkomt op 33 mannen per dag. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Hoewel de vooral plaats vindt in de leeftijdsgroep 65 jaar en ouder, wordt het steeds vaker op jongere leeftijd (vanaf 40 tot 45 jaar) vastgesteld.

Prostaatkanker
Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het prostaatweefsel. Deze verandering is soms door een arts te voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat. Een ander woord voor prostaatkanker is prostaatcarcinoom.
 
Bij de meeste mannen wordt de prostaat na het dertigste jaar langzaam groter. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de langdurige werking van het mannelijke geslachtshormoon testosteron op het prostaatweefsel. Soms leidt dit tot afwijkingen van de prostaat.
 
Deze afwijkingen kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Een voorbeeld van een goedaardige afwijking is een abnormale prostaatvergroting, ook wel ‘hyperplasie’ genoemd. Dit is een toename van bindweefsel, spierweefsel en klierbuisjes. Bij een kwaadaardige afwijking spreken we van prostaatkanker.

Prostaat
De prostaat is een klier die vocht produceert en afscheidt. Het vocht dat ze produceren en afscheiden is nodig voor ons dagelijks functioneren.
 
De prostaat ligt rondom de urinebuis en heeft de vorm en de grootte van een kastanje. Op  de illustratie is de plaats van de prostaat aangegeven: onder de blaas en voor de endeldarm. De prostaat bestaat uit klierbuisjes die worden omgeven door spierweefsel en bindweefsel. De klierbuisjes maken het prostaatvocht. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht naar buiten via de plasbuis.
 
De prostaat staat onder invloed van hormonen die in andere organen worden aangemaakt. Dat gebeurt grotendeels in de zaadballen en voor een klein deel in de bijnieren. Deze hormonen regelen de groei van de prostaat en de vorming van prostaatvocht.

Eindstand

    €  22.500,-

Totaal aantal kilometers

    7.211 km

Fotoalbum